preskoči na sadržaj

Osnovna škola Dore Pejačević Našice

Login
UPISI U 1. RAZRED

DIGITALNI HERBARIJ

      Digitalni herbarij-

       Priroda se budi

PROJEKTI

     

   ŠKOLSKI JELOVNIK

  

 

   

Priloženi dokumenti:
Kratak opis projekta- za WEB.docx

OTVORENA VRATA

       20. PROSINCA 2023.

VRT BIOLOŠKE RAZNOLIKOSTI

ZIMSKI STEM VRT

eTwinning škola

NAŠA ŠKOLA NOSI IME:

            

MEĐUNARODNI PROGRAM

            

ZAŠTITA U SLUČAJU POTRESA

TU SMO ZA VAS!

 

 

    VIRTUALNA KNJIŽNICAsmiley

     NOVINARSKI KUTAK

KORISNO

           

Kalendar
« Travanj 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

ŠKOLSKI DOKUMENTI

 

PRAVILNICI

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Projekt "Dorini paprenjaci" – „Od starog recepta do novog kalupa“
Autor: Andrea Dubaić Begić, 21. 10. 2011.

Prema odluci državnog povjerenstva, pozvani smo na XXIII. Državnu smotru učeničkih zadruga prezentirati istraživački rad „Od starog recepta do novog kalupa“


 Projekt predstavljaju učenice Suzana Pratljačić i Anđela Zlosa 8.d, mentor je učiteljica Jasminka Falamić.

 

Učenici su na nastavi domaćinstva istraživali recepte i pripremali tradicionalna slavonska jela i kolače. Posebno su nas dojmili sačuvani recepti iz obiteljske kuhinje grofova Pejačević.


Pronašli smo recepte  za kolače koji su davno zaboravljeni.
Prepoznavši bogatstvo u ovom malom dijelu grofovske ostavštine, odlučili smo istražiti i pripremiti paprenjake.


Paprenjak – nekada dragocjen blagdanski kolač, za mnoge je danas odveć siromašan. Priprema se od brašna, meda, masti, oraha, a osebujan i specifičan okus daju mu začini: cimet, klinčići i papar. Za izradu paprenjaka potreban je kalup, najčešće drveni s urezanim motivima poput križa, voća, cvijeća koji ovom kolaču daju karakterističan reljefni izgled.

Prema originalno receptu iz obiteljske kuhinje dvorca Pejačević, ispekli smo paprenjake. Nazvali smo ih Dorini paprenjaci, a poklanjali smo ih brojnom gostima naše škole. Od gline smo izradili  nove kalupe za paprenjake. Jako stari recepti, mirisni paprenjaci i novi kalupi postaju prepoznatljivi i izvorni suveniri, ne samo naše škole, već i našeg  grada.
Paprenjak, ovaj stari hrvatski božićni kolač, sačuvali smo od zaborava.

 





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju