preskoči na sadržaj

Osnovna škola Dore Pejačević Našice

Login
eTwinning škola

PROJEKTI

  

Upute za roditelje i učenike


 

     

         ŠKOLSKI JELOVNIK

Priloženi dokumenti:
Kratak opis projekta- za WEB.docx

ZAŠTITA U SLUČAJU POTRESA

TU SMO ZA VAS!

TIJEKOM OVE NOVONASTALE SITUACIJE,

MATERIJALE VAM SVAKI DAN

 PRIPREMA VAŠA STRUČNA SLUŽBA!heart

    VIRTUALNA KNJIŽNICAsmiley

     NOVINARSKI KUTAK

NAŠA ŠKOLA NOSI IME:

            

MEĐUNARODNI PROGRAM

            

KORISNO

           

Kalendar
« Studeni 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

INFORMACIJE

 

PRAVILNICI

Vijesti
 
 
eTwinning projekt Cultural Exchange
Mirjana Šutalo Vulić,  22. 1. 2021.
 

Učenici 6.d razreda tijekom školske godine 2020./2021. sudjeluju u eTwinning projektu pod nazivom Cultural Exchange.

Razvijanje svijesti o kulturi i sudjelovanje u aktivnostima koje tu svijest razvijaju predstavlja temelj za stvaranje jakog identiteta. Rado predstavljamo svoju zemlju i svojom kreativnošću prenosimo poruku drugim zemljama o sebi, tradiciji i običajima te kulturnom naslijeđu.

U projektu sudjeluju učenici i učitelji iz Italije, Turske, Rumunjske i Hrvatske. Voditeljice projekta u našoj školi su učiteljica engleskog jezika, Katarina Graovac i učiteljica glazbene kulture, Mirjana Šutalo Vulić.

Zadane teme koje obrađujemo se izmjenjuju mjesečno, a do sada smo predstavili sebe, svoj grad, svoju školu te božićne i novogodišnje običaje. Učiteljica glazbene kulture je uvježbala s cijelim razredom pjesmu Narodi nam se te smo na taj način prikazali i glazbeni izričaj u Hrvatskoj u božićno vrijeme.

Učenici Sara Wolf, Niko Devald i Fran Repinc pripremaju priloge, a osim vještine pisanja i stvaranja priče na zadanu temu na engleskom jeziku, učenici razvijaju i informatičku pismenost koristeći digitalne alate te prilažući radove na eTwinning stranicu. Pripremili smo i digitalnu knjigu s tradicijskim receptima koju će svi sudionici uređivati i prilagati svoje recepte.

U sljedećim mjesecima bavit ćemo se temama iz različitih područja društvenog i kulturnog života. Prikazat ćemo život zimi u našim krajevima. Predstavit ćemo umjetničko djelo našeg slikara. Sastavit ćemo svoju listu vrijednosti - naše su vrijednosti ono što pričamo, osjećamo i kako djelujemo u svakodnevnim situacijama. Na kraju ćemo jednu temu posvetiti proljeću, buđenju nade, nove snage i obnovljene energije.

U ovome vremenu online nastave i ograničenih susreta mogli smo naići na brojne zapreke u radu i suradnji, no suradnja i interakcija nam nije lošija – čak naprotiv! Učiteljica i učenici su umreženi i to nam daje priliku da u svako doba možemo izmijeniti mišljenje, prijedlog, tekst, fotografiju i konačni uradak koji postavljamo na stranicu našeg projekta iz udobnosti svojih domova.

Katarina Graovac, učiteljica engleskog jezika

 

 

 

 

eTwinning projekt - "Christmas in a shoebox''

Mirjana Šutalo Vulić 16. 12. 2020.

 

Učenici 5.d razreda, zajedno s ravnateljicom Jasminkom Falamić te učiteljicom likovne kulture Sanjom Portnar i glazbene kulture Mirjanom Šutalo Vulić, tijekom prvog polugodišta sudjeluju u eTwinning projektu – Christmas in a shoebox.

Osim naših učenika, u projektu sudjeluju i učenici iz Slovenije, Poljske, Finske, Francuske, Portugala, Češke, te učenici iz još dvije hrvatske škole.

Cilj projekta je upoznavanje božićne tradicije svoje zemlje i drugih zemalja, razvijanje međusobnog razumijevanja i suradnje te unaprjeđenje socijalnih vještina i jezičnih kompetencija.

Nakon uvodnog predstavljanja škola, krenuli smo u izradu božićnih čestitki, božićnih ukrasa od papira, naučili smo kako se rade medenjaci te keramički ukrasni magneti. Uz ove poklone, u božićne kutije za naše nove prijatelje smo priložili i recept za medenjake preveden na engleski jezik, te notni zapis hrvatske tradicijske pjesme Svim na zemlji. Početkom prosinca, naše božićne kutije su otputovale u škole diljem Europe, a nama su počele pristizati njihove božićne kutije. Svoje aktivnosti u ovom projektu smo predstavili na panou u holu škole putem eTwinning događaja "Christmas in a shoebox''. Sredinom prosinca smo sudjelovali u videokonferenciji s učenicima iz Slovenije, na kojoj nam se pridružila i učiteljica engleskog jezika Alenka Taslak. Kroz opušteni razgovor i druženje, pričali smo o slavonskim božićnim običajima, a saznali smo i niz zanimljivosti o božićnim običajima u Sloveniji. Uz pratnju naših tamburaša, Ivora i Antu, otpjevali smo učenicima iz Slovenije hrvatsku tradicijsku pjesmu Svim na zemlji mir, veselje.

Tijekom siječnja ćemo sudjelovati na završnoj videokonferenciji u kojoj će sudionici projekta razmijeniti svoje dojmove o provedenom projektu. Naši dojmovi su za +5. smiley

Učenici 5.d razreda i razrednica Mirjana Šutalo Vulić 

 

 

 

Promocija eTwinning projekta Happy Birthday, Beethoven!

Mirjana Šutalo Vulić / datum: 27. 11. 2020.

Učenici 6.c razreda OŠ Dore Pejačević Našice,  zajedno s učiteljicama likovne kulture – Sanjom Portnar, engleskog jezika – Alenkom Taslak i  glazbene kulture – Mirjanom Šutalo Vulić, predstavili su 25.11.2020.  učenicima i djelatnicima škole, svoje aktivnosti u međunarodnom eTwinning projektu Happy Birthday, Beethoven. Putem ovog projekta učenici zajedno s vršnjacima iz desetak europskih zemalja sudjeluju u obilježavanju 250. obljetnice rođenja Ludwiga van Beethovena.

Projekt je započeo u siječnju i traje do kraja 2020. godine. Istog dana učenici su sudjelovali i u videokonferenciji sudionika projekta na kojoj su dogovorene završne aktivnosti. Jedna od završnih aktivnosti u projektu će biti i izrada digitalnih rođendanskih čestitki – najuspješnije ćemo poslati u Beethovenovu rodnu kuću u Bonnu te u muzej Ludwiga van Beethovena u Beču. Sredinom prosinca svi učenici će sudjelovati u završnoj videokonferenciji i kvizu putem kojega će pokazati koliko su naučili o Beethovenovom glazbenom stvaralaštvu.

 

Dodijeljena Nacionalna oznaka kvalitete eTwinning projektu "Christmas time - time for singing"

Mirjana Šutalo Vulić / datum: 16. 9. 2020.

eTwinning projekt "Christmas time - time for singing" u kojemu su tijekom školske godine 2019./2020. sudjelovali učenici 7.c razreda, pod vodstvom mentorica Katarine Graovac i Mirjane Šutalo Vulić, dobio je 15. rujna 2020. godine Nacionalnu oznaku kvalitete.

Učenici 7.c razreda - sadašnji 8.c, zajedno s učiteljicama engleskog jezika Katarinom Graovac i glazbene kulture Mirjanom Šutalo Vulić sudjelovali su tijekom školske godine 2019./2020. u eTwinning projektu - "Christmas time - time for singing".

Osim naših učenika, u projektu su sudjelovali i učenici iz Slovačke, Ukrajine, Rumunjske, Turske, Italije, Gruzije, Poljske, Austrije, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Njemačke, Armenije, Malte, Portugala, Ujedinjenog Kraljevstva, Bugarske i Grčke.

Cilj projekta je bio upoznavanje božićne tradicije drugih zemalja, razvijanje međusobnog razumijevanja i suradnje u digitalnom okruženju kroz izvedbu tradicijskih božićnih pjesama. Nakon uvodnog predstavljanja škola, učenici su putem eTwinning aplikacije poslali izrađene prezentacije o božićnim običajima svoje zemlje te video uratke u kojima su pjevali tradicijske božićne pjesme na materinjem jeziku. Uz video snimku poslali su i prijevod pjesme na engleskom jeziku te notni zapis pjesme. Tijekom siječnja svi sudionici projekta su pogledali video uratke drugih učenika te su razmijenili dojmove o projektu. Učenici 7.c razreda su u ovom projektu sudjelovali s izvedbom hrvatske božićne pjesme ˝Radujte se narodi˝.

Ponosni smo na dodijeljenu Nacionalnu oznaku kvalitete i veselimo se sudjelovanju u idućim eTwinning projektima.

 

 
 
Obljetnica Dorina rođenja
Mirjana Šutalo Vulić / datum: 15. 9. 2020. 

Polaganjem cvijeća na Dorin grob, u četvrtak 10. rujna 2020. obilježili smo 135. obljetnicu rođenja Dore Pejačević. 

Tijekom cijelog tjedna, na satima glazbene kulture učenici će slušati Dorine kompozicije i razgovarati o njezinom glazbenom stvaralaštvu.

 

 

Likovni natječaj Hrvatske glazbene mladeži - Radost slikanja uz glazbu 2020.g.
Mirjana Šutalo Vulić / datum: 13. 6. 2020.
 
Naša učenica Matea Miđić iz 8.c razreda na ovom natječaju je osvojila drugu nagradu, a učenik Karlo Makaj iz 8.b posebnu pohvalu!
Početkom svake školske godine Hrvatska glazbena mladež raspisuje natječaj za najuspješnije likovno ostvarenje inspirirano slušanjem glazbe. Ove godine odabrane su kompozicije velikog njemačkog skladatelja Ludwiga van Beethovena. Naši učenici su na satima glazbene kulture slušali i analizirali glazbene sastavnice Beethovenove Mjesečeve sonate i Ode radosti, a zatim su, pod mentorstvom svojih nastavnica, dojmove prikazali likovnim radom. Svake godine na ovom natječaju sudjeluje velik broj učenika iz cijele Hrvatske. Stručni žiri odabire najuspješnije radove koji budu izloženi na izložbi u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski u okviru Tjedna glazbe. Ove godine, zbog pandemije COVID-19, koncert i izložba koji su trebali biti u travnju, odgođeni su za prosinac.
Uz Matein i Karlov likovni rad, stručni žiri je odabrao za izložbu i radove još pet naših učenica: Martine Guljaš, Danijele Kubinčan, Julie Barišić, Ane Gajić i Zrinke Golub.                                                    
Mentorice naših učenika su učiteljice Sanja Portnar i Mirjana Šutalo Vulić.
Čestitke svim učenicima!
 
Fotografije odabranih likovnih radova učenika OŠ Dore Pejačević Našice:
Matea Miđić
Karlo Makaj
Martina Guljaš
Danijela Kubinčan
Ana Gajić
Julia Barišić
Zrinka Golub

 

 

Djelatnica naše škole Mirjana Šutalo Vulić, profesorica glazbene kulture, autorica je inovativnih „Metodičkih preporuka za ostvarivanje odgojno-obrazovnih ishoda predmetnih kurikuluma i međupredmetnih tema za osnovnu školu“ odabranih od strane Ministarstva odgoja i obrazovanja

Mirjana Šutalo Vulić / datum: 07.06.2020.

Glazbena kultura, 5. razred osnovne škole

1. Tradicijska glazba Slavonije i Baranje

https://skolazazivot.hr/wp-content/uploads/2019/07/GK-i-GU-5-O%C5%A0-Tradicijska-glazba-Slavonije-i-Baranje-M%C5%A0V.pdf

2. Božićne pjesme – obrada i ponavljanje

https://skolazazivot.hr/wp-content/uploads/2020/02/GLAZBENA-KULTURA-I-UMJETNOST-5-O%C5%A0-Bo%C5%BEi%C4%87ne-pjesme-obrada-i-ponavljanje-M%C5%A0V.pdf

3. Gudačka glazbala, obrada

https://skolazazivot.hr/wp-content/uploads/2020/02/GLAZBENA-KULTURA-I-UMJETNOST-5-O%C5%A0-Guda%C4%8Dka-glazbala-obrada-M%C5%A0V.pdf

4. Muški pjevački glasovi, obrada

https://skolazazivot.hr/wp-content/uploads/2020/02/GLAZBENA-KULTURA-I-UMJETNOST-5-O%C5%A0-Mu%C5%A1ki-pjeva%C4%8Dki-glasovi-obrada-M%C5%A0V.pdf

5. Pjevački zborovi, obrada

https://skolazazivot.hr/wp-content/uploads/2020/02/GLAZBENA-KULTURA-I-UMJETNOST-5-O%C5%A0-Pjeva%C4%8Dki-zborovi-obrada-M%C5%A0V.pdf

6. Ženski pjevački glasovi: sopran i mezzosopran

https://skolazazivot.hr/wp-content/uploads/2020/02/GLAZBENA-KULTURA-I-UMJETNOST-5-O%C5%A0-%C5%BDenski-pjeva%C4%8Dki-glasovi-sopran-i-mezzosopran-M%C5%A0V.pdf

7. Ženski pjevački glasovi: alt, vokalni ansambli

https://skolazazivot.hr/wp-content/uploads/2020/02/GLAZBENA-KULTURA-I-UMJETNOST-5-O%C5%A0-%C5%BDenski-pjeva%C4%8Dki-glasovi-alt-vokalni-ansambli-M%C5%A0V.pdf

8. Trzalačka glazbala, ponavljanje

https://uciteljihr-my.sharepoint.com/:b:/g/personal/lidija_kralj_ucitelji_hr/ET2B08bSztpOoyflLXD6D8ABT305vlN3TbVGcs3vl9xGAQ?e=BhuI5           

9.Upoznajmo različite vrste glazbe

https://uciteljihr-my.sharepoint.com/:b:/g/personal/lidija_kralj_ucitelji_hr/EeSL1K87qPpIiK8JLWPYuQQBHWfzw20wo80hK7g60pFFuA?e=cfOjv0

10. Obrada pjesme Kalendari i sviranje u Walk Band-u, Mirjana Šutalo Vulić i Sandra Poljak

https://uciteljihr-my.sharepoint.com/:b:/g/personal/lidija_kralj_ucitelji_hr/ESSbQQHzFQ5NiNI7Fhrsz6kBft91EAnGSf7eKatF_FGoWw?e=eGKtTC

 

Održivi razvoj, 5. razred osnovne škole

Čuvamo okoliš za našu dobrobit

https://uciteljihr-my.sharepoint.com/:b:/g/personal/lidija_kralj_ucitelji_hr/ERPDTQ4G04NMg9z60Tn0vD8BSla1OyLpaafkI0MuuYx2xg?e=SRfiKT

 

Osobni i socijalni razvoj, 5. razred osnovne škole

Prepoznavanje i izražavanje emocija

https://uciteljihr-my.sharepoint.com/:b:/g/personal/lidija_kralj_ucitelji_hr/Ebv8__pkc59KlmwMWhYg3iUBoWO0KX3F4gVpxwNstdvaJA?e=4LWNli

 

Građanski odgoj i obrazovanje, 5. razred osnovne škole

Naš glas protiv nasilja

https://skolazazivot.hr/wp-content/uploads/2020/02/GRA%C4%90ANSKI-ODGOJ-I-OBRAZOVANJE-5-O%C5%A0-Na%C5%A1-glas-protiv-nasilja-M%C5%A0V.pdf

 
 
Čestitke pjevačkom zboru OŠ Dore Pejačević!

Mirjana Šutalo Vulić / datum: 22.3.2020.

Pjevački zbor OŠ Dore Pejačević Našice tijekom ove školske godine sudjeluje u projektu World Peace Song Project 2019-20 čiji su inicijatori World Museum i Women of the World.

Cilj ovog projekta je uključiti što veći broj učenika iz cijelog svijeta u zajedničku izvedbu Pjesme mira. Učenice našeg pjevačkog zbora su uz pomoć voditeljice pjevačkog zbora, učiteljice Mirjane Šutalo Vulić i učiteljice engleskog jezika Alenke Taslak, napisale, uglazbile i prevele na engleski jezik svoje poruke mira. Slijedilo je uvježbavanje izvedbe pjesme, snimanje i slanje videa koordinatorici projekta, profesorici Lorraine Leo iz Bostona.

Video je zatim proslijeđen voditeljima projekta u Japan koji su ga uvrstili na projektnu kartu svijeta. Voditelji projekta su jako zadovoljni našom pjesmom i videom, najavili su da će nam se uživo javiti putem interneta i čestitati učenicima, čim se vrate u školu.

Link za projektnu kartu svijeta na kojoj možete pronaći i poslušati sve sudionike projekta:

http://wmuseum.hiroba.sist.chukyo-u.ac.jp/maps/peaceSong2018/videoMap.html?fbclid=IwAR3unpvB5DsZ3yq0g0LIJSqJZAj6RwQbAk-5igh7Sb4Is8Jv7QQMDuiKJwE&fbclid=IwAR1SKebuqMlqSYWwkTrY0UzeV-dqiRzBsFomrcFAgNjx3qWvuDozwgSW-iU

 

Ponosne smo i sretne što smo dio ovog predivnog svjetskog projekta. Posebno nas veseli što je pjevački zbor OŠ Dore Pejačević Našice prvi sudionik World Peace Song Project-a iz Hrvatske!

 

 

Posjet kazalištu
Mirjana Šutalo Vulić / datum: 10. 3. 2020. 

Učenici osmih razreda s razrednicama te članovi školskog zbora, posjetili su u petak 6. ožujka 2020. godine Hrvatsko narodno kazalište u Osijeku. Gledali su jednu od najpoznatijih opera, operu Carmen francuskog skladatelja Georgesa Bizeta.

Opera je bila vrlo zanimljiva jer su pjevači izvodili poznate arije i zborske brojeve, a plesači su izvodili zanimljive plesove. Najviše mi se svidjela Habanera Carmen i arija Toreadora. Odlazak u HNK Osijek ostati će mi u lijepom sjećanju.

Lucija Jurić, 8.d

 
 
 
eTwinning projekt - Happy Birthday, Beethoven!
Mirjana Šutalo Vulić / datum: 2. 3. 2020.

Tijekom 2020. godine u cijelom svijetu  će se na različite načine obilježiti  250. obljetnica rođenja jednog od najpoznatijih skladatelja svih vremena, Ludwiga van Beethovena (1770., Bonn - 1827., Beč).

Učenici 5.c razreda OŠ Dore Pejačević Našice,  zajedno s učiteljicama likovne kulture – Sanjom Portnar, engleskog jezika – Alenkom Taslak i  glazbene kulture – Mirjanom Šutalo Vulić,  ovu obljetnicu obilježavaju sudjelovanjem u eTwinning projektu ˝Happy Birthday, Beethoven!˝.

Nakon uvodnih aktivnosti u kojima su se predstavili svojim vršnjacima iz devet europskih zemalja, učenici su bili vrlo kreativni u izradi zaštitnog znaka projekta. Tijekom slijedećih aktivnosti sudionici projekta će putem aktivnog slušanja glazbe upoznati niz Beethovenovih kompozicija te će likovno izraziti svoj doživljaj Beethovenovih skladbi. U svibnju, povodom  Dana Europe,  sudionici projekta će prisustvovati  zajedničkom susretu putem eTwinning portala na kojem će zajedno pjevati i svirati  Beethovenovu  Odu radosti iz Devete simfonije u d-molu.

Jedna od aktivnosti u projektu će biti i izrada digitalnih rođendanskih čestitki – najuspješnije ćemo poslati u Beethovenovu rodnu kuću u Bonnu te u muzej Ludwiga van Beethovena u Beču. Na kraju projekta svi učenici će sudjelovati u  kvizu putem kojega će pokazati koliko su naučili o Beethovenovom glazbenom stvaralaštvu.  

Naši petaši se raduju zajedničkim eTwinning aktivnostima i muziciranju s vršnjacima iz europskih zemalja.

 

Od Božića do Božića
Mirjana Šutalo Vulić / datum: 23. 12. 2019. 

Svečani koncert pjevačkog zbora razveselio je učenike i sve djelatnike škole prigodnim programom održanim 23. prosinca 2019. Učiteljica glazbene kulture Mirjana Šutalo Vulić osmislila je glazbeni program blagdanske tematike i uvježbala učenike za izvedbu sljedećih pjesama: Prepoznat ću ljubav, Bijeli Božić, Od Božića do Božića, Rock my soul i Božić nam stiže. Pjesmu Rock my soul zbor izvodi u dvoglasnom kanonu. Instrumentalnu pratnju izvele su Anja Ergović na pijaninu, Marta Blagojević  na braču i naš bivši učenik Luka Koren na klavijaturama. U programu su sudjelovali i mali recitatori koje je uvježbala učiteljica Martina Dudjak.

Sretan i miran Božić i puno zdravlja i obilja u novoj 2020. godini!

Gabriel Kajtazi, 7.a

 

 

Posjet domovima za starije i nemoćne u okviru projekta 'Volontiramo i mi'
Mirjana Šutalo Vulić / datum: 18. 12. 2019. 

U okviru provođenja projekta 'Volontiramo i mi' i ove smo godine posjetili domove za starije i nemoćne osobe u Makloševcu i Zoljanu kako bismo s korisnicima domova podijelili radost Božića i toplinu zajedništva.

U pripremi prigodnoga programa, koji se sastojao od dramskoga recitala „Svjetlo Božića“ i božićnih pjesama, sudjelovali su učenici 5.c, 7.c, 7.b i 8.d razreda, koji su uključeni u dodatnu nastavu iz hrvatskog jezika ili pjevaju u školskome zboru. Program su pripremile i uvježbale učiteljice Danijela Horvat i Mirjana Šutalo Vulić. U ovo predbožićno vrijeme mnogo se govori o pronalaženju pravoga dara za naše najdraže, o kupovanju, umatanju, primanju i davanju, a mi smo željeli pokloniti svoje vrijeme, toplinu osmijeha i zagrljaja te time pokazati da brinemo o drugima. Ove su se godine u naš projekt prvi puta uključile i dvije učenice iz 5.c razreda: Lora Mamilović i Nina Papučić koje su vrlo odgovorno prihvatile svoj zadatak i sudjelovale u dramskome prikazu. Naši su nas domaćini počastili medenjacima i sokovima, a posebno nam je drago bilo vidjeti božićno drvce ukrašeno čestitkama koje smo im poklonili prošle godine.

Zahvaljujemo i vjeroučiteljici Slavki Đukić koja je sa svojom kreativnom skupinom izradila prekrasne božićne magnete kojima smo darivali korisnike domova. Osim toga, majka učenice Marte Blagojević iz 7.c razreda, gđa Silvija Blagojević, pripremila je čak osam kompleta puzzli koje smo također poklonili domovima, a svi su im se iskreno obradovali.

Ovo je za sve nas doista bilo jedno neponovljivo iskustvo i nadamo se da ćemo imati priliku ponovno se družiti s našim prijateljima u domovima. Već se radujemo novome susretu!

Ana Pavlus, 8.c

 

eTwinning projekt - "Christmas time - time for singing"
Mirjana Šutalo Vulić / datum: 9. 12. 2019.

Učenici 7.c razreda, zajedno s učiteljicama engleskog jezika Katarinom Graovac i glazbene kulture Mirjanom Šutalo Vulić, tijekom prvog polugodišta sudjeluju u eTwinning projektu - "Christmas time - time for singing".

Osim naših učenika, u projektu sudjeluju učenici iz Slovačke, Ukrajine, Rumunjske, Turske, Italije, Gruzije, Poljske, Austrije, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Njemačke, Armenije, Malte, Portugala, Ujedinjenog Kraljevstva, Bugarske i Grčke.

Cilj projekta je upoznavanje božićne tradicije drugih zemalja, razvijanje međusobnog razumijevanja i suradnje putem izvedbi tradicijskih božićnih pjesama. Nakon uvodnog predstavljanja škola, učenici putem eTwinning aplikacije šalju izrađene prezentacije o božićnim običajima svoje zemlje te video uratke u kojima pjevaju tradicijske božićne pjesme na materinjem jeziku. Uz video snimku šalju i prijevod pjesme na engleskom jeziku te notni zapis pjesme. Tijekom siječnja svi sudionici projekta će pogledati video uratke drugih učenika i razmijeniti dojmove o projektu.

Učenici 7.c razreda u ovom projektu će se predstaviti s izvedbom hrvatske božićne pjesme ˝Radujte se narodi˝. Vjerujemo da će se naša izvedba ove poznate božićne pjesme svidjeti ostalim sudionicima ovog lijepog projekta.

 

Međunarodni dan glazbe
Mirjana Šutalo Vulić / datum: 3. 10. 2019.

Međunarodni dan glazbe svake se godine obilježava 1. listopada kako bi se različitim aktivnostima naglasila važnost glazbe i njezin utjecaj u suvremenom društvu. Na poticaj učiteljice glazbene kulture Mirjane Šutalo Vulić taj je dan ove godine prvi put obilježen i u našoj školi.

Tijekom velikoga odmora učenici su imali priliku uživati u zvucima glazbe različitih žanrova. Nekoliko učenika je i zaplesao. Na prigodnom panou, koji je pripremila učiteljica Mirjana Šutalo Vulić s učenicama 8.d razreda, mogli smo  pročitati zanimljivosti o obilježavanju ovoga dana u svijetu. Osim toga, učenici prvih, trećih, šestih i osmih razreda iskusili su nešto drugačiji sat glazbene kulture. Naime, posjetila ih je Helena Vulić, bivša učenica Osnovne glazbene škole Kontesa Dora i na violini odsvirala nekoliko različitih skladbi. Učenicima se posebno svidjela vrlo zahtjevna kompozicija Čardaš skladatelja Vittoria Montia. U razgovoru s Helenom saznali smo da i nakon završene osnovne glazbene škole svoje slobodno vrijeme posvećuje glazbi, a najdraža joj je filmska i rock glazba. Svoju je ljubav prema glazbi na ovaj način rado podijelila i učenicima naše škole.

Ovaj je poseban dan još jedna potvrda poznate izreke koja kaže: "Najvažnije stvari u životu ne mogu se izraziti riječima; zato postoji glazba."

Luna Žajlik, Ema Kovačević i Ana Pavlus

 

 

Digitalni obrazovni sadržaj: Žičana glazbala

Mirjana Šutalo Vulić / datum: 1.10.2020.

DOS naziva Žičana glazbala prati nastavne sadržaje glazbene kulture za učenike 5. razreda. Predviđene se aktivnosti mogu ostvariti u navedenom slijedu, ali funkcioniraju i zasebno. Ukoliko se aktivnosti odvijaju prema predloženom scenariju za njih je potrebno 10 školskih sati.