preskoči na sadržaj

Osnovna škola Dore Pejačević Našice

Login
eTwinning škola

PROJEKTI

  

Upute za roditelje i učenike


 

     

         ŠKOLSKI JELOVNIK

Priloženi dokumenti:
Kratak opis projekta- za WEB.docx

ZAŠTITA U SLUČAJU POTRESA

TU SMO ZA VAS!

TIJEKOM OVE NOVONASTALE SITUACIJE,

MATERIJALE VAM SVAKI DAN

 PRIPREMA VAŠA STRUČNA SLUŽBA!heart

    VIRTUALNA KNJIŽNICAsmiley

     NOVINARSKI KUTAK

NAŠA ŠKOLA NOSI IME:

            

MEĐUNARODNI PROGRAM

            

KORISNO

           

Kalendar
« Prosinac 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
Prikazani događaji

INFORMACIJE

 

PRAVILNICI

KUTAK
Dragi naši čitatelji!
Andrea Dubaić Begić / datum: 17. 10. 2019. 10:42

Pišemo i izvještavamo o događajima iz života škole, pratimo novosti slikom i riječju, anketiramo i komentiramo, sudjelujemo u zgodama i nezgodama sa školskih hodnika. Naši novinari pišu o uspjesima i nagradama, malim i velikim projektima, svečanostima i suradnjama.smiley

Rado ćemo pisati i o temama koje vas zanimaju, otvoreni smo za svaku suradnju!

Veselimo se novim literarnim i likovnim prilozima!

Nastojat ćemo novinarskim objavama obogatiti školski život!

 

U radu novinarske skupine sudjeluju učenici:

 

Natalija Arapović, 5.b                                   Gabrijela Babić, 7.b

Jakov Barić, 5.b                                            Josipa Bračko, 7.b

Lana Puhanić, 5.b                                           Sara Maslak, 7.b

Tamara Bulat, 7.a                                           Iva Škorić, 7.b

Tea Glušac, 7.a                                               Barbara Bluha, 7.c

Gabrijel Kajtazi, 7.a                                       Sebastijan Kušenić 7.c

Tena Ladnjak, 7.a                                            Ema Mahovlić, 7.c

Marija Panjković, 7.a                                       Ivan Papučić, 7.c

Ida Vidaković, 7.a                                            Luna Žajlik, 7.c

Klara Vukomanović, 7.a                                    Ema Kovačević, 8.c

                                                                       Ana Lukrecija Kubica, 8.c

                                                                          Ana Pavlus, 8.c

Voditeljice Novinarskih skupina su učiteljice hrvatskoga jezika Danijela Horvat i Dubravka Kruljac.

 

Novinarske skupine naše škole

 


[OPŠIRNIJE]Važno je znati vještine pružanja prve pomoći!
Andrea Dubaić Begić / datum: 14. 12. 2020. 09:59

Budući da ove školske godine svoje novinarske zadatke moramo obavljati u učionici zbog epidemioloških protokola, 27. studenog 2020. nastavnica Dubravka Kruljac organizirala je drugačiji novinarski sat.

U posjet nam je stigla nastavnica biologije  Ana Pilipović koja je voditeljica izvannastavne skupine Prva pomoć. Na satu su bili prisutni učenici 6.b razreda koji su mogli vidjeti i naučiti kako pružiti pomoć unesrećenima. Nastavnica Ana pokazala je postupak reanimacije na lutki Little Ann koja je povezana s aplikacijom na mobitelu koja mjeri uspješnost izvođenja vježbi. Na našoj Petri nastavnica je prezentirala kako pravilno mobilizirati ozlijeđenu ruku.

Sat je prošao puno brže od očekivanog, a učenicima su ovakvi sadržaji bili poučni i zanimljivi. Sigurni smo da će u sedmome razredu biti dosta kandidata za pohađanje ove korisne izvannastavne aktivnosti.

 

Lana Puhanić, 6.b


[OPŠIRNIJE]Školski medni dan
Andrea Dubaić Begić / datum: 14. 12. 2020. 09:40

Zanimljivosti o medu i pčelama pripremili su vam učenici Jakov Barić,6.b i Tamara Bulat, 8.asmiley


[OPŠIRNIJE]Obilježavanje dana u mjesecu studenom
Andrea Dubaić Begić / datum: 20. 11. 2020. 09:09

Novinari iz 8.a istražili koji su dani posvećeni značajnim događajima/pojmovima/međuljudskim odnosima u mjesecu studenom.

Pročitajte što su istražili!smiley


[OPŠIRNIJE]Mjesec hrvatske knjige
Andrea Dubaić Begić / datum: 11. 11. 2020. 15:38

Tijekom listopada i studenog obilježava se Mjesec hrvatske knjige kako bi se naglasila važnost čitanja te razvijala ljubav učenika prema knjizi.

Učenici 6.a i 6.b razreda stvaralački su se izražavali nakon čitanja teksta Knjiga je čarolija spisateljice Melite Rundek. Pročitajte njihove maštovite sastavke, razloge zašto valja čitati i koje su prednosti čitanja.

Izreke o čitanju prikupila je i oblikovala u obliku postera učenica Tamara Bulat, 8.a, a poticaje o čitanju osmislili su učenici 6.a razreda.

Dubravka Kruljac, učiteljica hrvatskog jezika


[OPŠIRNIJE]Nagrađene učiteljice naše škole
Andrea Dubaić Begić / datum: 7. 10. 2020. 10:12

Drugu godinu za redom Ministarstvo znanosti i obrazovanja raspisalo je Javni poziv za nagrađivanje najboljih odgojno-obrazovnih djelatnika. Ponosni smo što su na popisu najuspješnijih i naše dvije učiteljice: Alenka Taslak, profesorica engleskog i njemačkog jezika te Leopoldina Vitković, profesorica biologije i kemije. Na Svjetski dan učitelja, 5. listopada, održana je svečana online dodjela priznanja tijekom koje je ministar znanosti i obrazovanja prof. dr. sc. Radovan Fuchs zahvalio učiteljima  na trudu koji ulažu u svladavanje izazova u radu s učenicima.

Zamolili smo naše nagrađene učiteljice da komentiraju ovaj događaj te da nam kažu nešto više o samom načinu nagrađivanja.

Učiteljica Alenka izjavila je da se osjeća sretno i ponosno od kada je primila obavijest da je na temelju Pravilnika o nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima (NN, br. 53/2019.) i prema procjeni Povjerenstva za nagrađivanje izabrana kao jedan od 504 najuspješnija odgojno-obrazovna djelatnika u školskoj godini 2019./2020.

Učiteljici Leopoldini nagrada znači priznanje za dosadašnji rad, a budući da je nagrađena i prošle školske godine, kada se nagrada dodjeljivala prvi put, ovo je i motivacija za izazove s kojima se susreće u svakodnevnom radu s učenicima:    „Svaki se učitelj propituje radi li dobro. Nastojim raditi što bolje, trudim se da učenicima nastava bude što zanimljivija, uvodim neke novine u svakodnevni rad, koristim digitalne alate i digitalne tehnologije u nastavi. Nagrada mi je potvrda da trebam nastaviti razvijati svoje vještine i vještine svojih učenika.“

Učiteljica Alenka progovorila je o svojim iskustvima i vještinama: „Unazad godinu dana svoja sam iskustva i znanja stečena u učionici dijelila s kolegama širom svijeta, ali sam isto tako sudjelovala u međunarodnim webinarima kako bih bila u tijeku sa suvremenim događanjima te aktualnosti usvojene na taj način  dijelila s učiteljima u svojoj školi, županiji i okolnim županijama. Primjenom digitalnih alata izrađivala sam zadatke za učenike s teškoćama u radu, a to opet ne bih mogla bez temelja koji su nastali u suradnji s gospođom Snježanom Šulentić, edukacijsko-rehabilitacijskom djelatnicom moje škole. Svoj način rada i svoje nastavne metode podijelila sam s kolegama na europskoj razini sudjelovanjem u Masivnim otvorenim online tečajevima (MOOC-ovima) na platformama poput Europeane i School Education Gateway. Na kraju tečaja javno su objavljeni scenariji poučavanja koje su kolege iz drugih zemalja dalje također primjenjivali u svojoj nastavi. Također bih istaknula Edutorij kao odlično mjesto za razmjenu ideja i digitalnih obrazovnih materijala.“

Brojni su i primjeri uporabe inovativnih metoda poučavanja te otvorenih digitalnih obrazovnih sadržaja koje izrađuje nastavnica Leopoldina: Mikroskopiranje pomoću pametnih telefona, Žarnjaci – escape room, Kako kisele kiše utječu na živa bića, Koliko popušenih cigareta može usmrtiti čovjeka, Utjecaj vjetra na let ptica, Koliko boja skriva list, Matematika u plućima…

Osim ovih zanimljivih projekata Leopoldina izrađuje digitalne obrazovne sadržaje za jednu izdavačku kuću, drži predavanja za učitelje na županijskoj i  državnoj razini te surađuje na državnim i međunarodnim projektima.

 

U vremenu kada je online nastava postala naša stvarnost učiteljica Alenka progovorila je i o digitalizaciji u nastavi: „Iako su digitalni obrazovni materijali u današnje vrijeme jako bitni u nastavnom procesu, ne smijemo zaboraviti kako su oni samo sredstvo kojim se dolazi do ishoda, a kako smo mi učitelji pedagoški stručnjaci koji organiziraju tijek nastavnog sata i primjenu materijala za postizanje željenih ishoda. Tijekom snimanja videolekcija surađivala sam s odličnom ekipom sustručnjaka, prenijela sam neka svoja znanja, naučila sam puno od drugih, a sama ideja za snimanje videolekcija  izrodila se iz želje da i ja nekako dam svoj doprinos nastavi za vrijeme pandemije koronavirusa. A doprinijeti se najbolje može na području struke.“

Učiteljica Leopoldina kaže da se često u pripremanju nastave prisjeti kako je to bilo kada je ona bila učenik: „ Sjećam se trenutka kada bih spoznala nešto, povezala, shvatila gradivo… Često dok prenosim to znanje učenicima razmišljam kako njima olakšati da nešto shvate, da povežu informacije iz udžbenika sa stvarnim životom. To me motivira u radu. Motivira me i uspjeh, vlastiti uspjeh i uspjeh svakog mog učenika. Dobar je osjećaj kada znam da sam nekoga nešto naučila, da sam potaknula interes ili da sam bar malo utjecala na odgoj djeteta.“

Njezinu poruku koju je istaknula u intervju povodom osvajanja prošlogodišnje nagrade ponavljamo i sada: „Slijedite svoje snove. Ako vjerujete da nešto možete učiniti, zaista ćete to i moći. Učite zbog sebe, znanje će vam se sigurno isplatiti!“

Za kraj učiteljica Alenka ističe svoje učenike koji s radošću sudjeluju u projektima i u nastavi koriste aktualne alate i tehnike učenja. Osmijeh na njihovim licima, želja za stjecanjem novih znanja, oblikovanje pravih vrijednosti i dobroga čovjeka njoj je najveća nagrada.

A kao poruku ističe važnost suradnje: „...jer mislim da su suradnja i nesebično dijeljenje znanja bitni momenti u osnaživanju modernog učitelja u kontekstu cjeloživotnog učenja. Zbog toga mi, profesori engleskoga jezika, često ponavljamo onu poznatu:“Sharing is caring!“.   Ponosna sam što oko sebe imam snažan suradnički tim stručno-razvojne službe, novinarske skupine, svih učitelja, administrativno tehničkog osoblja i ravnateljice Jasminke Falamić.“


[OPŠIRNIJE]Novi izgled školskog vrta
Andrea Dubaić Begić / datum: 7. 10. 2020. 09:09

Novi izgled školskog vrta

Novu školsku godinu započeli smo na neuobičajen način: kombiniramo nastavu u školi i u virtualnim učionicama. Nedostaju nam druženja pod školskim odmorima, suradničko učenje, školski zbor, uobičajena nastava tjelesne kulture, druženje u školskoj knjižnici…Budući da od ožujka nismo dolazili u školsku zgradu, na početku rujna iznenadile su nas promjene koje su nas dočekale: radovi na pročelju školske zgrade su završeni. Nova boja zgrade, ali i novi izgled školskog vrta! Nažalost, promjene u vrtu uzrokovane su olujom koja je poharala Našice u kolovozu. Veći dio stabala je oštećen i srušen, a tijekom raščišćavanja školskoga vrta brojna su stabla morala biti i srušena. Panjeve koji su preostali nakon rezanja gosp. Katavić, djelatnik Hrvatskih šuma, oblikovao je u cvjetnjake i ukrasne gljive. Nadamo se da će epidemiološke mjere što prije popustiti te se radujemo druženju u školskome vrtu.

Lana Puhanić, 6.b

Mia Žajlik, 6.b


[OPŠIRNIJE]Poruke prijateljstva
Andrea Dubaić Begić / datum: 25. 5. 2020. 15:20

Povodom obilježavanja virtualnog Dana škole, u petak 22. svibnja, učenici 7.a razreda ispisali su poruke prijateljstva te izradili posebnu aktivnost pod nazivom Moja škola. Pročitajte!smiley


[OPŠIRNIJE]Zanimljivosti o planetu te najzanimljivije činjenice o Zemlji i prirodnim ljepotama
Andrea Dubaić Begić / datum: 21. 4. 2020. 10:04

Mali novinari i učiteljica Dubravka Kruljac povodom eko projektnog dana istražili su zanimljivosti o planetu te najzanimljivije činjenice o Zemlji i prirodnim ljepotama.

Koji su najvažniji datumi kada obilježavamo ekološke aktivnosti tijekom kalendarske godine i zašto je zaštita prirode neodvojivo vezana uz čovjeka pročitajte u njihovim prezentacijama i člancima.


[OPŠIRNIJE]Učenički radovi u doba epidemije
Andrea Dubaić Begić / datum: 17. 4. 2020. 10:30

Naši učenici, obavljajući svoje školske zadatke, izražavaju svoje misli i osjećaje o izvanrednoj situaciji u kojoj smo se našli. Kako izgleda život u četiri zida, o čemu maštaju sedmaši, kako se snalaze u virtualnoj školi napisali su učenici 7.a razreda. Pročitajte Tamarin, Idin i Ivanov rad. Možda vas nadahnu da i vi na trenutak postanete pisci!


[OPŠIRNIJE]Što raditi u samoizalaciji? Pročitajte knjigu po preporuci petaša!​
Andrea Dubaić Begić / datum: 17. 4. 2020. 10:25

Dosta književnih naslova možete pronaći u pdf obliku na internetu, a naše su preporuke da se prijavite, ako već niste, na stranicu eLektire. Čitajte jer čitajući putujete u različite dijelove svijeta iz svog naslonjača!


[OPŠIRNIJE]Škola u novom ruhu
Andrea Dubaić Begić / datum: 13. 12. 2019. 09:33

Obnavlja se prostor škole za ugodniji boravak svih učenika i djelatnika

Škola u novom ruhu

Od početka školske godine uočili smo brojne ekipe majstora koji izvode radove u unutrašnjem prostoru školske zgrade i na vanjskom pročelju. Iako je prošlo gotovo cijelo polugodište, radovi su još uvijek u tijeku, a o obnovi i novom izgledu naše škole upitali smo našu ravnateljicu Jasminku Falamić.

Poštovana ravnateljice, možete li nam nešto više reći o obnovi i preuređenju školske zgrade?

Dobro ste primijetili , već nekoliko puta slali smo obavijesti i upozorenja učenicima da se unutar  i izvan škole odvijaju radovi. Ono što se događa izvan škole je energetska obnova zgrade škole koju financira Osječko-baranjska županija. Riječ je o velikom projektu koji je vrijedan preko 3 milijuna kuna, a njime će se zapravo uštedjeti na grijanju. Oko škole se postavljaju skele, postavlja se velika izolacija, zamijenit će se prozori tamo gdje su prozori dotrajali. Postavlja se izolacija na krovištu. Škola će dobiti novi izgled jer ćemo imati novu boju fasade, zapravo dobivamo dvije velike važne stvari: uštedu potrošnje plina i lijep osvježen izgled škole.

Možete li nam nešto reći o unutrašnjim radovima?

Što se tiče unutrašnjih radova, u tijeku je obnova sanitarnih čvorova u dijelu gdje je predmetna nastava. To također financira naša Osječko-baranjska županija. Radovi će biti gotovi do Božića, do kraja ove godine. Sve će biti kompletno obnovljeno, sanitarni čvorovi, na gornjem i donjem dijelu. Mislim da ćete biti zadovoljni izgledom i higijenskim uvjetima škole. Svi ovi radovi namijenjeni su poboljšanju kvalitete škole.

Zašto je došlo do uređenja parka oko škole i rezanja grana s drveća?

S jedne strane kada su se postavljale skele oko škole, primijetilo se da su stabla, posebno borovi, nanijeli dosta štete jer su posađeni jako blizu zgrade i puna grana dodiruje zidove i fasadu. Bojimo se da će to sada nanijeti štetu i obnovljenoj fasadi. S druge strane iglice su opadale u oluke te su ih zatvorile i nanijele još veću štetu. Posljedica je  prokišnjavanje u učionice, zato se one moraju zamijeniti. Zbog tih razloga smo sasjekli donje grane, ostavili smo gore krošnje, ali dugoročno morat ćemo ukloniti neka stabla jer svako stablo kao i svako živo biće, ima svoj životni vijek. Stabla oko naše škole stara su oko 50 godina, zasađena su kada je izgrađena škola. Neka od tih stabala imaju lijepe razgranate krošnje, neka su stabla dotrajala i zbog sigurnosti djece  morali smo nekim stablima  izrezati grane, a neka smo morali jednostavno odsjeći. Kada završi energetska obnova, kad se uklone skele, obnavljat ćemo  vrt i školsko dvorište.

Za kraj, kakvi su daljnji planovi?

Kada ovi navedeni radovi završe, nastojat ćemo urediti stepenice i malo igralište kod dvorane, gdje je fontana. Planiramo taj dio popločiti kako bismo povećali prostor igrališta za dječje društvene igre. U lijepom i obnovljenom prostoru ugodnije se osjećaju učenici i svi djelatnici.

 

                                                                        Tena Ladnjak, Marija Panjković, 7.a


[OPŠIRNIJE]Koliko poznajemo dječja prava i odgovornosti?
Andrea Dubaić Begić / datum: 17. 10. 2019. 11:00

U Dječjem tjednu na radionicama na satima razrednika upoznajemo se s pojmovima dječjih prava, odgovornosti, Konvencijom o pravima djeteta te aktivnostima posvećenima djeci.

Koliko učenici naše škole poznaju svoja prava i pozivaju li se na njih te jesu li svjesni svojh odgovornosti, provjerili smo u usmenoj anketi. Nismo se usmjerili na određeni uzrast djece već smo poticali učenike od 1. do 8. razreda da izraze svoje mišljenje o pravima djece u usmenoj anketi koju smo provodili pod velikim odmorima.

Gotovo svi anketirani učenici poznaju pojam dječjih prava, najčešće ističu pravo na obazovanje i pravo na život bez nasilja. O kršenju dječjih prava nisu bili određeni, svjesni su da se prava krše, pri tome ističu slobodu i siguran dom te izražavaju svoje neslaganje s bilo kojim oblikom kršenja prava.

Kao dječju odgovornost ističu kućanske poslove i školske obveze.  Učenici viših razreda spremnije su odgovarali na naša pitanja, ali većina odgovara preopćenito. Možda jer je ova tema zahtjevna i apstraktna, ali možda i nije dovoljno poznata svim učenicima pa je ovo znak da se temu djece, prava i odgovornosti treba i dalje obrađivati na nastavnim satima.

Novinarska skupina, učenice 7.a


[OPŠIRNIJE]Udruga starih športova „Slavonac“ Našice predstavila tradicionalne igre i sportove
Andrea Dubaić Begić / datum: 17. 10. 2019. 10:50

Zabava uz tradicijske igre i sportove

Povodom obilježavanja Dječjeg tjedna u našoj školi gostovali su predstavnici Udruge starih športova „Slavonac“ Našice. Učenici predmetne nastave mogli su se okušati u bacanju potkove i gađanju kozane. Najviše oduševljenja izazvalo je potezanje užeta na našem školskom igralištu. Predsjednik udruge gospodin Stjepan Konjetić odgovorio nam je na nekoliko pitanja o radu udruge. Saznali smo da udruga djeluje 15 godina i da broji pedesetak  odraslih članova. Na natjecanjima osim odraslih sudjeluju i djeca. Starim sportovima članove udruge poučili su njihove bake i djedovi, a oni to sada prenose na mlađe generacije. Od službenih nastupa i natjecanja ističu Olimpijadu starih sportova u Brođancima te brojne nastupe po cijeloj Hrvatskoj. Osim bacanja potkove i gađanja kozane djeca mogu trenirati i trčanje u vreći, gađanje lukom i strijelom te guranje šinje.

Ako su vam se svidjele ove tradicijske i pomalo zaboravljene igre, uključite se u rad udruge i možda jedna od medalja na Olimpijadi starih sportova u Brođancima pripadne baš vama!

 

Jakov Barić, Lana Puhanić, 5.b


[OPŠIRNIJE]RSS


preskoči na navigaciju