preskoči na sadržaj

Osnovna škola Dore Pejačević Našice

Login
eTwinning škola

PROJEKTI

  

Upute za roditelje i učenike


 

     

         ŠKOLSKI JELOVNIK

Priloženi dokumenti:
Kratak opis projekta- za WEB.docx

ZAŠTITA U SLUČAJU POTRESA

TU SMO ZA VAS!

TIJEKOM OVE NOVONASTALE SITUACIJE,

MATERIJALE VAM SVAKI DAN

 PRIPREMA VAŠA STRUČNA SLUŽBA!heart

    VIRTUALNA KNJIŽNICAsmiley

     NOVINARSKI KUTAK

NAŠA ŠKOLA NOSI IME:

            

MEĐUNARODNI PROGRAM

            

KORISNO

           

Kalendar
« Studeni 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
Prikazani događaji

INFORMACIJE

 

PRAVILNICI

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
FROHE WEIHNACHTEN AUS ALLER WELT
Autor: Andrea Dubaić Begić, 29. 12. 2020.

       U ovom eTwinnig projektu sudjelovali su učenici 7. c razreda koji pohađaju izbornu nastavu njemačkog jezika, a projekt je u našoj školi vodila ravnateljica Jasminka Falamić i učitelj njemačkog jezika Marko Šteko. Projekt je pokrenula Natalia Kur, učiteljica njemačkog jezika iz Poljske. Cilj projekta je naučiti pisati čestitku na njemačkom jeziku, proširiti rječnik i kako se slavi Božić u drugim zemljama. Tako je i jezik komunikacije svih sudionika je bio njemački. Projekt se temelji na integriranom pristupu učenja, razvoju vještine komunikacije na stranom jeziku, razvoju praktičnih, digitalnih i socijalnih vještina, istraživanju kulturne baštine svog kraja i upoznavanju običaja naroda diljem Europe.

opširnije


U projektu su sudjelovali učenici iz 20 partnerskih škola  koji uče njemački kao strani jezik i mladi kojima je njemački materinji jezik, iz Poljske, Danske, Njemačke, Francuske, Španjolske, Moldavije, Turske, Finske, Mađarske i Nizozemske, te naša škola iz Hrvatske.  Učenici su izrađivali i pisali božićne čestitke na njemačkom jezik i slali ih partnerima. Svaka škola je pripremila 20 božićnih čestitki. Tako su svi dobili 20 božićnih čestitki, te upoznali kako pripremaju i provode Božić narodi u drugim zemljama.

        Projekt je trajao od 1.studenog 2020. kada smo započeli pripremati božićne čestitke,  slati ih na adrese škola, sve do 20. prosinca 2020., kad su nam stizale čestitke naših partnera. Zbog online nastave, fotografije naših dobivenih čestitki objavili smo u Teams grupi 7.c, a sve fotografije škola sudionika, radionica kao i fotografije božićnih čestitki objavljene su i na TwinSpaceu projekta. U fotografiranju radionica je sudjelovala školska knjižničarka Andrea Dubaić Begić.

          Izrada čestitki je vodila učiteljica likovne kulture Sanja Portnar. Učenici su primijenili tehniku glinotiska: na glinu bojom utiskivali uzorke ručnog rada, izrađivali otiske,  a od dobivenih tekstura izrađivali božićne motive na čestitkama.

          Osim izrade čestitki, kroz projekt smo proučavali stare slavonske božićne običaje, dio te običaja oživjeli i u našoj školi. Posijali smo pšenicu, postavili smo jaslice u holu škole, ukrasili „bor“, a ispod „bora“ postavili slamu.

          Za potpuni božićni ugođaj  pripremili smo i božićne kolače. Učenici su prethodno istražili recepte za tradicionalne slavonske kolače, a najviše ih je dojmio recept za medenjake koji potječe iz stare kuharice obitelji Pejačević. Recept smo učenici preveli na njemački jezik,  a potom pripremali i  kušali medenjake, uz slušanje  prigodnih hrvatskih božićnih pjesmama.  

          Tako smo kroz  međunarodni projekt „Frohe Weihnachten aus aller Welt“ oživjeli stare slavonske božićne običaje u našoj školi i to radosno iskustvo podijelili s našim partnerima diljem Europe.

Ravnateljica: Jasminka Falamić

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju